Sund Hund

Jag delar upp mitt hundtänk i 3 områden - Foder, Träning/Underhåll & Mental aktivering.
Jag gör ingen skillnad på att mina hundar inte är aktiva tävlingshundar - de tränas, underhålls och sköts på exakt samma sätt som de vore aktiva tävlingsindivider... de tränar på hundkappbanan aktivt under säsong.
Men är självfallet främst familjehundar som softar i soffan eller sängen.... ♥

Foder
För mig självklart att endast ge riktig mat till hundarna - BARF, som står för Biologiskt Anpassad Rå Föda.
Maten ska vara så ren som möjligt, allra helst ekologisk och helt oförstörd - dvs. inte processad eller tillagad på något sätt.
Färdiga korvar med olika sorters malt kött tex nötvom, nötkött, lammkött, lammvom, kyckling, vilt. Råa köttiga ben som bl.a: nötnacke, kyckling vingar/halsar, revben, viltben, lammben.
De får en del med mixade grönsaker.
Ett komplett vitamin/mineraltillskott, laxolja - samt under den aktiva träningssäsongen får de div. kosttillskott för att hjälpa till med återhämtning efter en sådan fullständig urladdning det innebär för dem med hundkapplöpning.

Träning & Underhåll
En vinthund/Whippet är en slimmad o graciös hetsjakthund som jagar med synen och på några språng kommer upp i full hastighet.
Det är en medfödd instinkt som hundarna har och att kunna erbjuda dem möjligheten till detta är bland det bästa som finns.
Hetsjakt är förbjudet i Sverige men istället kan man ge hundarna möjligheten att jaga trasan på tex rundbanan/hundkappen.



**Rörlighet/Stretching
- Grunden till en sund hund ligger i att ge hunden möjlighet till full rörlighet i hela sin rörelseapparat. Hundens samtliga muskler/muskelgrupper ska vara fullt rörliga och elastiska.
Hunden ska vara jämnt musklad, ha en god grundkondition och inte vara överviktig.
För full rörlighet i muskulaturen är det stretching som är det i särklass bästa verktyget man som hundägare själv kan använda sig av. Stretching ökar blodcirkulation/syreupptag i musklerna, snabbar på återhämtningen efter ansträngning/påfrestning, minskar skaderisken m.m. - förutom att det är så gott som det enda sättet att själv få tillgång till och lära känna hundens kropp. Man märker direkt om ens hund har skadat/sträckt sig - om man är välbekant med hur hundens muskler/senor m.m. känns i normala fall.
För mig är det självklart att man lägger ner den lilla tid på 10-15 minuter det tar den eller de dagar som man stretchar sin hund. Oavsett om det är varje dag eller färre per vecka.
När hunden har blivit fullt rörlig behöver man inte längre stretcha varje dag - utan enbart se till att bibehålla 100% rörlighet o självklart stretchar man aldrig det som redan är fullt rörligt.

**Muskler - Bästa träningen är att gå promenader i kuperad terräng, röra sig mkt i skog och mark och då gå off road så hundens får använda hela sin kropp. Gärna balansera på stockar, stenar - trampa igenom hela steget och inte bara gå på plan mark.
Om hunden är sned, ojämnt musklad, muskelfattig eller liknande så kan man behöva ta till riktad styrketräning - oavsett om det är just en specifik muskel/muskelgrupp som behöver byggas upp, eller om det är mer omfattande.

**Kondition
- självklart behöver hundarna kondis för att kunna springa efter trasan på banan och grunden till detta läggs ju såklart i att hundarna får springa lösa så gott som dagligen - och förutom det intervallträning, handsläpp m.m.

**Uppvärmning/nedvarvning
- Uppvärmning o nedvarvning är A o O när man tränar sin hund eller utsätter den för någon form av påfrestning. Även när man bara släpper hunden lös till vardags så ser man till att hunden är ordentligt uppvärmd. Detta är speciellt viktigt om det är kallt. & inför träning/tävling på bana så värmer man upp noggrant och ökar successivt.
Har hunden ansträngt sig maximalt är det även viktigt att man varvar ner den - att jogga ner hunden o låta den pulsa ner, hålla hunden i rörelse tills pulsen har gått ner till mer normal.

**Överansträngning/Coursing/Coursing Thirst
- Alla hundar kan drabbas av överansträngning, de har helt enkelt tagit ut sig fullständigt.
Ett sätt att se detta är om hunden kissar rött - då är det av YTTERSTA VIKT att ge vätskeersättning/elektrolyter för att vätska upp hunden för att hjälpa kroppen återhämta sig.

**Vila/återhämtning
- Vilan och chansen till återhämtning är som alltid viktig. En hund som har ansträngt sig maximalt behöver minst 48 h återhämtning, ibland behövs 72 h.
Har hunden dessutom drabbats av coursing/överansträngning så är återhämtningen o vilan ännu viktigare.

Jag kan varmt rekommendera Hundfysioterapeut Therése Asplund på Små & Stora Tassar för den som kan vara intresserad att lära sig stretching, få en fullständig genomgång av, och ett individanpassat stretch-kompendium till, sin hund eller behöver hjälp med rehab av en eventuell skada.




Mental aktivering

Alla hundar mår bra av att få jobba med skallen.
Det kalla halvåret blir det mer mental aktivering för vår del. Vi leker en del Rallylydnad, agility, vardagstrix och enklare vardagslydnad. Leker med att lära in olika saker o föredrar att använda mig av operant betingning o gärna klicker.
Att göra lite enkla nos-övningar, spår - är mkt uppskattat här hemma.